Областният управител Гергана Микова и председателят на старозагорския Общински съвет Таньо Брайков засадиха два ореха край с. Сладък кладенец

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков засадиха днес два ореха в местността „Вълев ръд” край с. Сладък кладенец. На това място през лятото на 1877 г. военен отряд начело със Саид ага избива зверски над 70 жители на селото.

Ето каква е страшната история: През юли 1877 г. освирепели турски орди нападат, плячкосват и опожаравят  села в подножието на Средна гора. Те избиват хората поголовно, а тези, които успяват да се спасят, бягат високо в планината. Над Сладък кладенец (тогава Шекер бунар) също е надвиснала опасност. Голяма част от жителите на селото го напускат и се скриват в планината, но други решават да останат по къщите си с надежда, че турците ще прескочат тяхното село. Това обаче не се случва. Когато военният отряд начело със Саид ага пристига в Сладък кладенец, местните първенци се опитват да водят преговори. Те обещават богата трапеза, а в замяна на това – Саид да запази непокътнати къщите и жителите на Сладък кладенец. Турчинът привидно се съгласява. В местността „Вълев ръд” хората подреждат върху черги изобилие от ястия и гощават поробителите си. След като изяждат всичко, озверелите турци се нахвърлят върху мъжете, жените и децата и избиват всички до крак. 

Днес на мястото на кървавите събития се издига паметник, издигнат от признателните потомци на избитите жители на Сладък кладенец. По исторически сведения, точно до сегашния паметник е растял голям клонест орех, под който уплашените селяни са гощавали турския отряд.

„През лятото, когато дойдохме на възстановката по повод събитията от 1877 г. , с г-н Брайков поехме обещание да засадим орех тук и да възстановим максимално автентичната обстановка отпреди години. По-късно решихме орехите да бъдат два. Нека младите поколения да помнят и да почитат подвига на невинно избитите жертви”, каза г-жа Микова.

Кметът на Сладък кладенец Пенка Михайлова благодари на областния управител и на председателя на Общинския съвет за спазеното обещание. „За някои може би това е един незначителен акт, но хората на Сладък кладенец са развълнувани и благодарни. Те ще се грижат с любов за младите дървета”, каза г-жа Михайлова.

3.11.2017 г. 

 

Създадена: 03.11.2017 г.