Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Димитър Драчев присъстваха на откриването на Празниците на Тракийските царе

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Димитър Драчев присъстваха на 25 август вечерта на старта на Празниците в Долината на тракийските царе, които се провеждат за 12-и път в Казанлък. Гости на тържествата бяха посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева, Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, депутати от Старозагорския район, хиляди граждани на Града на розите.

Празниците започнаха с откриването на 2 изложби в Историческия музей. Първата представя богата тракийска колекция от сребърни предмети на Националния археологически институт с музей към БАН, а втората е под наслов „Созопол – вечният град на България”.

Официалните гости посетиха изложението за българско вино „Виното на траките”, а след това и музикално-светлинния спектакъл, който постави началото на празниците, посветени на тракийската култура и история.

За 12-и път тази година бе връчена наградата „Проф. Александър Фол”. Неин носител стана известният професор-траколог Тотко Стоянов.

Празниците в Казанлък ще продължат с още събития и изложби, а от 3 до 6 септември градът ще бъде домакин на престижния международен научен конгрес по тракология „Древна Тракия – мит и реалност”.

26.08.2017 г.

Създадена: 26.08.2017 г.
Последна редакция: 26.08.2017 г.