Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова присъстваха на честването на 180-ата годишнина от рождението на Левски

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова присъстваха днес на общоградския ритуал, посветен на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Тържеството се състоя пред паметника на Апостола в Стара Загора. На него присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, депутати от Старозагорския район, общински съветници, представители на политически сили, почетна рота от Втора механизирана бригада, деца от различни училища и детски градини, граждани.

Честването започна със заупокойна литургия в памет на дякона Левски, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия. Слово за делото на Апостола на българската свобода произнесе г-жа Микова.

„Днес за пореден път свеждаме глави пред паметника на най-големия българин. Неговият живот и революционна борба са неразривно свързани със Стара Загора. Затова ние сме два пъти по-големи длъжници пред паметта му. Днес всички трябва да си зададем въпроса дали наистина сме достойни наследници на Васил Левски. Днес трябва да застанем единни и да покажем, че в трудни времена можем да бъдем заедно като нация, чиято дума се чува по цял свят. За да могат нашите деца и наследници след 100 години отново да сведат глави пред този паметник. Не от срам, а в знак на признателност”, каза областният управител.

От името на официалните лица бяха поднесени венци. Десетки старозагорци от всички възрасти също поставиха цветя пред паметника на Васил Левски.

18.07.2017 г.

 

Създадена: 18.07.2017 г.
Последна редакция: 18.07.2017 г.