Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова присъстваха на посрещането на патриарх Неофит в Стара Загора

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова присъстваха на тържественото посрещане на българския патриарх Неофит в катедралния храм „Свети Димитър” в Стара Загора. Негово Светейшество пристигна в града за честванията на 50-ата годишнина от интронизацията на блаженнопочившия Старозагорски митрополит Панкратий.

Главата на Българската православна църква бе посрещнат пред храма от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, депутати, представители на Светия синод, десетки граждани.

В църквата бе отслужена вечерня, а след нея и заупокойна молитва на гроба на митрополит Панкратий, който се намира в двора на катедралния храм. Гостите положиха цветя и поклониха глави в знак на почит към делото на старозагорския епископ.

Днес в 10 ч. в общинската зала „П.Р.Славейков“, патриарх Неофит откри научна конференция на тема „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. Краят на честванията ще бъде отбелязан с Божествена Света литургия, която ще се състои в храма „Въведение Богородично“ в Стара Загора. Негово Светейшество ще оглави християнската църковна служба.

30.09.2017 г.   

 

Създадена: 30.09.2017 г.