Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова участваха в празника за Трифон Зарезан в Малка Верея

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова участваха днес в празника за Трифон Зарезан в старозагорското село Малка Верея. Тържествата започнаха с поздрав от кмета Дончо Брайков към гостите на тържеството.

От 2000 г. на 1 февруари Малка Верея отбелязва не само Деня на Св. Трифон Зарезан, но и празника на селото. За 14-и път тази година жителите на средногорското село ще изберат отново своя Цар Трифон. През 2017 г. с царската корона бе удостоен старозагорският бизнесмен Ангел Бабанов. По-късно днес той ще трябва да предаде „поста“ на наследника си.  

Ритуално зарязване на лозе се състоя в двора на кметството. Лозарската ножица грабнаха зам.-кметът Красимира Чахова и местен жител. Както повелява обичаят, те поляха с червено вино лозето, за да е обилна гроздовата реколта и пълни с руйно вино бъчвите.

След зарязването на асмата в кметството гостите се отправиха към лозов масив край Малка Верея, където също бе извършен ритуал.

 

Създадена: 01.02.2018 г.