Областният управител Гергана Микова посрещна руски гости

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и зам.-кметът на Стара Загора посрещнаха днес в Областна администрация княз Александър Трубецкой и известните руски историци Дмитрий Володихин и Петр Мультатули. На срещата присъства и Румен Петков.

Руските гости са на шестдневно посещение в България, което включва двата града – Стара Загора и Плевен. Изборът не е случаен, тъй като визитата им е свързана с отбелязването на 140-годишнината от началото на Руско-турската Освободителна война.

„Радваме се, че днес точно в Стара Загора полагаме началото на една дискусия за общата ни история”, каза Петр Мультатули. Той и останалите гости заявиха изразиха възхищението си от красивата българска природа и богатството от културно-исторически паметници.

„Паметниците от нашето минало са нашата история. Ние трябва да ги  пазим, защото народ, който не помни и не съхранява своето минало, няма бъдеще”, каза г-жа Микова.

В хода на разговора домакини и гости обсъдиха близостта между нашите два народа. Те бяха единодушни, че тя е неподвластна на политическата конюнктура и ще остане завинаги. Руснаците проявиха интерес към програмата за тържествата, посветени на 140-годишнината от боевете за Стара Загора, които ще продължат през целия месец юли.

Впечатлени от топлото посрещане, руските гости обещаха при първа възможност да посетят отново Стара Загора.

24.06.2017 г.

Създадена: 24.06.2017 г.
Последна редакция: 24.06.2017 г.