Областният управител Гергана Микова посрещна руски гости

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и зам.-кметът на Стара Загора посрещнаха днес в Областна администрация княз Александър Трубецкой и известните руски историци Дмитрий Володихин и Петр Мультатули. На срещата присъства и Румен Петков.

Руските гости са на шестдневно посещение в България, което включва двата града – Стара Загора и Плевен. Изборът не е случаен, тъй като визитата им е свързана с отбелязването на 140-годишнината от началото на Руско-турската Освободителна война.

„Радваме се, че днес точно в Стара Загора полагаме началото на една дискусия за общата ни история”, каза Петр Мультатули. Той и останалите гости заявиха изразиха възхищението си от красивата българска природа и богатството от културно-исторически паметници.

„Паметниците от нашето минало са нашата история. Ние трябва да ги  пазим, защото народ, който не помни и не съхранява своето минало, няма бъдеще”, каза г-жа Микова.

В хода на разговора домакини и гости обсъдиха близостта между нашите два народа. Те бяха единодушни, че тя е неподвластна на политическата конюнктура и ще остане завинаги. Руснаците проявиха интерес към програмата за тържествата, посветени на 140-годишнината от боевете за Стара Загора, които ще продължат през целия месец юли.

Впечатлени от топлото посрещане, руските гости обещаха при първа възможност да посетят отново Стара Загора.

24.06.2017 г.