Областният управител Гергана Микова прие делегация от Алжир

Областният управител

Областният управител Гергана Микова прие делегация от Народна демократична република Алжир начело с посланика на държавата у нас Нейно превъзходителство Латифа Беназза. В състава на делегацията бяха още Мохамед Тахар Аит Ахмед, началник на кабинета на областния управител на област Блида, зам.-кметът на Блида по културните въпроси Халед Хасан Бей, Мурад Секкал, член на Областния народен съвет на област Блида и Атман Ел Хазати, асистент на посланика.

Алжирските гости и областният управител обсъдиха сключването на договор за сътрудничество между алжирската област Блида и област Стара Загора. „Контактите между България и Алжир датират отдавна, така че имаме основа, върху която да стъпим. Вече разговарях с кметове на общини от региона, които приемат добре идеята за побратимяване между нашите две области. Срещнах се и с представители на бизнес организации. Те също смятат, че установяването на двустранно сътрудничество би било полезно за тях”, каза г-жа Микова. Тя направи кратка презентация на икономическото състояние на Старозагорска област и ги запозна с възможностите за културен и спа туризъм.

От своя страна Мохамед Тахир Аит Ахмед представи област Блида, която е силно развит земеделски район, известен с плодородните си почви. Основният град Блида се намира на около 50 км от столицата Алжир. „Имаме какво да предложим. Може би най-добре е да започнем с културен обмен между нашите две области, а после да разширим контактите и на бизнес ниво”, каза той.

„Впечатлена съм от всичко, което чух за Старозагорска област, от вашата история и културни забележителности. С това, което разказвате, Вие ме насърчавате много за нашите бъдещи отношения”, обърна се към областния управител г-жа Латифа Беназза. Тя увери, че в най-скоро време алжирската страна ще подготви документа за сключване на споразумение за сътрудничество между двете области и той ще бъде представен за разглеждане от българска страна. След това в Стара Загора ще бъде подписан и меморандумът, който ще постави началото на по-тесните връзки между  двете области.

След разговорите в Областна администрация чуждестранните гости посетиха Регионалния исторически музей и Античния форум.

28.09.2017 г.

Създадена: 28.09.2017 г.