Областният управител Гергана Микова присъства на откриването на Августиада

Областният управител

Областният управител Гергана Микова присъства на 14 октомври на откриването на шестото поредно издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Гости на събитието бяха зам.-кметовете на Стара Загора Красимира Чахова и Ванка Сотирова, Георгиос Коцодимос, ръководител на икономическата служба в посолството на Гърция у нас, представители на винарския бизнес от цялата страна, много граждани. В тазгодишното изложение участваха над 30 винарни от България, Гърция и Туриця.

В своя поздрав към пристигналите на откриването в Регионалния исторически музей г-жа Микова напомни, че виното е традиционен поминък за българина от дълбока древност, а културни събития като Августиада не само показват възможностите на българското винопроизводство, но се превръщат и в истински празник за домакини и гости. Тя пожела успех на участниците във фестивала.

Тази година първата награда грабна червеното вино  Angel's Share Syrah 2016 на старозагорската винарна „Мидалидаре естейт”.
Сребърната награда отиде при бялото сухо вино на винарна „TODOROFF” 4 FRIENDS - Шардоне, Мускат и Совиньон Блан 2016, а на трето място посетителите на изложението класираха Istar Траминер на винарна „Бонония естейт”.
Отличията бяха връчени на победителите от новата Царица на Августиада Мартина Танева.
Освен на хубаво вино, посетителите на изложението се насладиха и на кулинарните специалитети представени от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс. Проведе се майсторски клас „Непознатите винени съкровища на Гърция”, воден от Галина Нифору.

15.10.2017 г.

 

Създадена: 16.10.2017 г.