Областният управител Гергана Микова присъства на откриването на новата учебна година в Тракийския университет

Областният управител

Областният управител Гергана Микова присъства днес на откриването на новата учебна 2017/2018 г. в Тракийския университет.

Празникът започна с освещаване на храма „Св. Патриарх Евтимий” в двора на висшето учебно заведение. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещеници от Старозагорската епархия отслужиха чина за освещаването на параклиса, който единствен в България носи името на Патриарх Евтимий.

На тържественото откриване на учебната година дойдоха директорът на Дирекция „Вероизповедания” към МС Емил Велинов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, ректорът на университета проф. Иван Въшин и цялото академично ръководство, представители на различни институции, много студенти и техните родители.

Тази година 1120 нови студенти от 17 държави ще прекрачат за първи път прага на старозагорската Алма матер. Общият брой на студентите и докторантите, които се обучават в Тракийския университет, е около 10 000. За тяхното образование и професионална подготовка се грижат над 700 преподаватели.

С поздрав към студентите се обърна г-жа Микова. Тя пожела успех в учението на младите хора. „След няколко години вие ще излезете оттук вече дипломирани висшисти. Никога не забравяйте своя университет и това, на което са ви учили вашите преподаватели. Приложете знанията, които сте получили, в професионалната си работа. България има нужда от вас. Вие сте надеждата за бъдещето на нашата страна”, каза областният управител.

Поздравления към студентите и академичната общност отправиха и кметът Живко Тодоров, проф. Въшин, студенти-първокурсници.

11.09.2017 г.   

Създадена: 11.09.2017 г.