Областният управител Гергана Микова присъства на откриването на Техническия колеж в Казанлък

Областният управител

Областният управител Гергана Микова присъства днес на тържественото откриване на Техническия колеж в Казанлък. Първото и дълго чакано в Града на розите висше учебно заведение е филиал на Техническия университет в София и ще обучава професионални бакалаври по машиностроителни специалности, съобразени с нуждите на фирмите от региона. През учебната 2017/2018 г. в Техническия колеж ще се обучават над 80 студенти. Очаква се през следващите години броят им да нарасне. Капацитетът на висшето училище е 230 студенти.

Гости на празника в Младежкия дом, където първоначално ще се помещава колежът, бяха вицепремиерът Валери Симеонов, народни представители, кметът на Казанлък Галина Стоянова, ректорът на Техническия университет  проф. Георги Михов, представители на академичната общност, студенти, родители.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещеници от епархията отслужиха тържествен молебен за здраве и успех. С приветствие към присъстващите се обърна Галина Стоянова. Тя заяви, че 23 октомври е историческа за Казанлък дата и напомни през колко много перипетии е минала реализацията на идеята за висше учебно заведение с техническа насоченост. Г-жа Стоянова благодари на всички, които са помогнали за сбъдването на мечтата на казанлъчани. Тя връчи на Валери Симеонов Благодарствена грамота за това, че с настойчивост и докрай е защитавал пред колегите си в Министерски съвет необходимостта от акредитация на висшето техническо училище в Казанлък.

Г-н Симеонов, проф. Михов и директорът на Техническия колеж проф. Ивайло Ганев също поздравиха казанлъчани с новата им придобивка.

23.10.2017 г.

Създадена: 23.10.2017 г.
Последна редакция: 23.10.2017 г.