Областният управител Гергана Микова присъства на паметна възстановка край с. Сладък кладенец

Областният управител

Областният управител Гергана Микова присъства днес на възпоменателна възстановка на трагичните събития от лятото на 1877 г. край старозагорското с. Сладък кладенец.

През юли 1877 г. освирепели турски орди нападат, плячкосват и опожаравят  села в подножието на Средна гора. Те избиват хората поголовно, а тези, които успяват да се спасят, бягат високо в планината. Над Сладък кладенец (тогава Шекер бунар) също е надвиснала опасност. Голяма част от жителите на селото го напускат и се скриват в планината, но други решават да останат по къщите си с надежда, че турците ще прескочат тяхното село. Това обаче не се случва. Когато военен отряд начело със Саид ага пристига в Сладък кладенец, местните първенци се опитват да водят преговори. Те обещават богата трапеза, а в замяна на това – Саид да запази непокътнати къщите и жителите на Сладък кладенец. Турчинът привидно се съгласява. В местността „Вълев ръд” хората подреждат върху черги изобилие от ястия и гощават поробителите си. След като изяждат всичко, озверелите турци се нахвърлят върху мъжете, жените и децата и избиват всички до крак. По исторически данни на „Вълев ръд” са изклани над 70 души.

Днес на пропитото с невинна кръв място се намира паметник на избитите жители на Сладък кладенец по време на Руско-турската война.

Във възстановката на паметните събития от юли 1877 г. се включиха представители на НД „Традиция” от Стара Загора и Нова Загора и жители на Сладък кладенец. След нея с поднасяне на цветя и минута мълчание стотиците гости на тържеството почетоха паметта на жертвите на турските зверства.

На събитието присъстваха  и депутатът Емил Христов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници от Стара Загора, кметове и кметски наместници на старозагорски села.  

1.07.2017 г.

Създадена: 01.07.2017 г.
Последна редакция: 01.07.2017 г.