Областният управител Гергана Микова присъства на подписването на Меморандум за сътрудничество за изграждане на индустриална зона "Загоре"

Областният управител

Областният управител Гергана Микова присъства днес на подписването на Меморандум за сътрудничество за изграждането на индустриална зона „Загоре“ в периферията на Стара Загора. Документът беше подписан от кмета Живко Тодоров и Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД. На церемонията присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.-кметовете на Стара Загора, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, журналисти.

Индустриална зона „Загоре“ ще е първата от европейски тип, която ще привлича инвеститори с готова инфраструктура. Тя ще се развие върху терен от115 дка в кв. „Зора“.  

Министър Караниколов съобщи, че в момента има изключителен инвеститорски интерес към България. През 2017 г. са били реализирани 31 инвестиционни проекта за над 300 млн.лв., които са създали 5000 работни места. От началото на годината има проекти за около 500 млн.лв. за 2 хиляди работни места. Разработват се още 21 проекта за над 1 млрд.лв. и 4500 работни места. В Национална компания „Индустриални зони“ се водят преговори с 18 потенциални инвеститори.

Общинският съвет в Стара Загора гласува единодушно решението за създаване на акционерно дружество за изграждане на зоната. Сега предстои ново решение, с което ще се утвърди устав и ръководство на това дружество.   

Създадена: 23.02.2018 г.