Областният управител Гергана Микова присъства на сключването на споразумение за сътрудничество между Казанлък и алжирския град Блида

Областният управител

Областният управител Гергана Микова присъства днес на подписването на Споразумение за побратимяване и сътрудничество между град Казанлък и алжирския град Блида. Тържествената церемония се състоя в сградата на Общината в Града на розите. В събитието участваха посланикът на Демократична и народна република Алжир Нейно превъзходителство Латифа Беназза,  кметът на Казанлък Галина Стоянова, Мохамед Тахар Аит Ахмед, началник на кабинета на областния управител на област Блида, зам.-кметът на Блида по културните въпроси Халед Хасан Бей, Мурад Секкал, член на Областния народен съвет на област Блида, зам.-кметовете на Казанлък, председателят на Общинския съвет Николай Златанов и др.

Приветствие към присъстващите отправиха г-жа Стоянова, г-жа Микова, Халед Хасан Бей. От краткото слово на г-н Бей стана ясно, че в района около град Блида, подобно на Казанлък, е силно развито розопроизводството. В областта се отглеждат още цитруси и жасмин. Тя е известен туристически център. В близост има планина, която през зимния сезон се използва за ски спортове. Регионът е богат и на минерални извори. Също както и в Казанлък, в Блида има фабрика за изработка на музикални инструменти.

Контактите между Блида и България имат дългогодишна история. И в момента в алжирската област работят български лекари, медицински сестри, архитекти и инженери. Населението на цялата област е около 1.2 млн. души, а на областния център Блида – около 190 000.

В своето обръщение г-жа Микова поздрави двете страни за прекрасната инициатива и изрази надежда, че добрите отношения между Алжир и България ще продължат да се задълбочават в икономически и културен аспект.

Областният управител на Стара Загора напомни, че в разговори с посланик Латифа Беназза вече е била обсъдена възможността за сключване на Меморандум за сътрудничество и на по-високо ниво - между двете области Стара Загора и Блида. След полученото одобрение от Министерството на външните работи за реализирането на този проект, предстои да бъде направена следващата стъпка – уточняване на конкретните параметри на бъдещия договор за сътрудничество. Г-жа Микова заяви желанието си меморандумът да стане реалност в най-скоро време, а след това да бъде обсъдена и работна програма с инициативи от двете страни за следващата година. 

Споразумението за побратимяване между градовете Казанлък и Блида бе подписано от Галина Стоянова и Халед Хасан Бей. След официалната церемония алжирските гости имаха възможност да се запознаят с част от културно-историческите забележителности на Казанлък и Долината на розите и тракийските царе.

26.09.2017 г.   

Създадена: 26.09.2017 г.
Последна редакция: 27.09.2017 г.