Областният управител Гергана Микова се включи в информационна и скринингова акция „Скъсай с хепатита!”

Областният управител

Днес Областният управител Гергана Микова се включи в информационна и скринингова акция, провела се на територията на град Стара Загора,  до паметника „Свети Георги Победоносец“ в парк „Александър Стамболийки".

Кампанията е  под надслов „Скъсай с хепатита!” и е организирана от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“. Тя  е свързана с повишаване информираността за вирусните хепатити, начините за превенция и тяхното лечение. Същата се проведе с подкрепата и под личния патронаж на г-жа Кръстина Таскова, член на Комисия по здравеопазването към Народното събрание и има за цел да напомни, че хепатит С е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване.

Най-важната част от събитието бе скринингова акция за хепатит В и С, като изследванията се провеждаха в мобилен кабинет, чрез взимането  на  кръв от пръста. Изследванията се правиха  от квалифицирани и обучени лаборанти.

В кампанията се включиха д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, проф. Йовчо Йовчев, дмн, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД, проф. Иван Въшин – ректор на „Тракийски университет“, Теодора Стоименова – представител на АбВи България и Силвана лесидренска –представител на сдружение „ХепАктив“, както и  представители на пациентски организации в града.

Създадена: 08.10.2018 г.