Областният управител Гергана Микова участва в кръгла маса за българската енергетика

Областният управител

Областният управител Гергана Микова участва днес в кръгла маса на тема „Промените в референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации”. Форумът се проведе по инициатива на двата най-големи синдиката у нас – КТ „Подкрепа” и КНСБ, и бе домакинстван от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. На него присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министрите на енергетиката - Теменужка Петкова, на околната среда и водите - Нено Димов, на труда и социалната политика – Бисер Петков, Сергей Станишев, евродепутат и председател на ПЕС, негови колеги от Европейския парламент, депутати от НС, лидерите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров, директори на ТЕЦ-ове от комплекса „Марица изток”, изпълнителният директор на „Мини Марица-Изток” инж. Андон Андонов, представители на енергийния сектор у нас.

Повод за дискусията бе приетата на 28 април директива на Европейската комисия, която налага по-строги изисквания за вредните емисии от българските ТЕЦ-ове. Новите норми, които трябва да влязат в сила от 2021 г., заплашват реално бъдещето на топлоцентралите у нас.

В своите изказвания премиерът Борисов, лидерът на ПЕС, евродепутатите и българските депутати се обединиха единодушно около тезата, че трябва с общи усилия и без оглед на политическата принадлежност да направят всичко по силите си за спасяване на българския енергиен отрасъл. От думите им стана ясно, че въгледобивът у нас няма алтернатива, а комплексът „Марица изток” не може да бъде закрит, защото той е част от националната сигурност на държавата. Неговото затваряне би лишило от препитание близо 120 000 души, а икономиката на Старозагорска област би изпаднала в колапс.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че един от възможните варианти за изход от ситуацията е обжалване на въпросния европейски документ и неговото прегласуване. Тази възможност обаче е малко вероятна, затова по-скоро ще се търсят други начини за спасяване на централите. Един от тях е България да получи дерогация, а междувременно всяка от топлоцентралите у нас да изготви пълен финансово-икономически анализ за средствата, които ще са й необходими, за да отговори на новите изисквания и за икономическия ефект от прилагането на новите стандарти. Според различни проучвания, модернизацията на централите ще струва между 2.5 и 3 млрд.лв.

7.07.2017 г.   

Създадена: 07.07.2017 г.
Последна редакция: 07.07.2017 г.