Областният управител Гергана Микова участва в работна среща за образованието

$model->title_bg

Днес на посещение в Стара Загора беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той участва в работна среща, посветена на образованието в Старозагорска област. В срещата, която се проведе в Тракийския университет, се включиха и областният управител Гергана Микова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметът Иванка Сотирова, ректорът на университета доц. Добрин Ярков.

"Стара Загора има всички шансове да се превърне в център за обучение по информационни технологии в България", заяви министър Вълчев. Повод за неговите думи е фактът, че в града на липите от тази есен ще отвори врати ново средно училище - гимназия за информационни технологии и компютърни науки. В същото време в Тракийския университет ще бъдат открити нови 8 специалности, две от които са изцяло свързани с ай ти сектора. 

Гимназията по информационни технологии ще стартира с две паралелки от по 26 деца. Приемът ще е след 7 клас. Тенденцията е във времето броят на паралелките да бъде увеличен до 6. Вече има назначен директор на средното училище, започнало е окомплектоването с преподаватели по всички специалности. 

По новите специалности в Тракийския университет първоночално ще преподават специалисти от СУ "Св. Климент Охридски". Ще бъде сключено споразумение между двете висши учебни заведения, каза доц. Ярков. 

Кметът Живко Тодоров благодари на министър Вълчев за оказаното съдействие за откриването на гимназиалното училище. Той заяви, че то е отдавна чакана придобивка за региона, защото бизнесът многократно е заявявал, че има нужда от кадри точно в областта на високите технологии. Г-н Тодоров изрази надеждата, че с въвеждането на нови, модерни специалности в средните и висшите училища все повече младите хора ще предпочетат да продължат образованието си в България. 

 

Създадена: 2020-06-26 11:46:52
Променена: 2021-05-16 11:59:11