Областният управител Гергана Микова участва в среща-дискусия за икономическото развитие на Старозаорска област

Областният управител

Областният управител Гергана Микова участва днес в среща на бизнеса от Старозагорския регион с министъра на икономиката Емил Караниколов. На срещата-дискусия, организирана от Клуба на работодателя в Стара Загора,  присъстваха кметът на града Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, работодатели от цялата област, представители на неправителствени организации.

Основните теми, които бяха разисквани на форума, бяха създаването на индустриални зони в региона и бъдещия икономически облик на Старозагорска област.

Анализ на икономическото развитие и състоянието на бизнес средата направи Георги Стоев от „Inustry watch”. Той представи 4 варианта за изграждане на индустриална зона в периферията на Стара Загора и очерта  възможностите за развиване на различни видове бизнес в нея.

Кметът Живко Тодоров обясни, че Старозагорска община остава стабилна, с ниска безработица и устойчив брой на населението. Той посочи като основен проблем заминаващите си от града добре образовани млади хора, които търсят други по-големи места за кариерното си развитие. Кметът обясни още, че една от възможностите за създаване на икономически зони е публично-частното партньорство и съвместно изграждане на инфраструктурата, но посочи като голяма пречка несъвършенствата в Закона за публично-частното партньорство, които спъват реализирането на добри и работещи идеи.

В оживената дискусия, която последва, представителите на бизнеса също засегнаха тази тема, но поставиха и редица други въпроси. Сред тях основно място заемаше този за липсата на подготвени кадри за индустрията, несъвършенствата в професионалното образование, административните тежести, които пречат на бизнеса и др.

1.08.2017 г.

 

Създадена: 01.08.2017 г.
Последна редакция: 01.08.2017 г.