Областният управител Гергана Микова връчи Почетен знак на доброволец от Казанлък

Областният управител

Гергана Микова връчи днес Почетния знак на областния управител на Андриян Качанов, член на Доброволния отряд към Община Казанлък. Отличието му бе присъдено за проявена смелост и себеотрицание при потушаването на голям летен пожар край Казанлък. За своите професионални действия при овладяването на огнената стихия Качанов получи преди броени дни и званието „Доброволец на годината“ в национален мащаб. Асоциацията на доброволците в България предложи неговото име и след гласуване в интернет младият мъж спечели почетното звание.

Андриян Качанов е на 24 години. Роден е в Казанлък. Завършил е бакалавърска степен по специалността „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи“ във Военния университет във Велико Търново. Защитил е магистратура по същата специалност. Живее в родния си град. Работи в частна фирма за противопожарна техника. Споделя, че от 3 години има сериозна приятелка. За разлика от много млади българи е категоричен, че няма да напусне родината си, защото тук му харесва и обича своята работа.

В деня на пожара – 23 август, доброволецът пътувал с колата си, когато забелязал гъсти облаци дим в източния край на Казанлък. Веднага се отправил към мястото на произшествието. „Винаги екипът ми е с мен в автомобила. Сърцето ми се разтуптя, като видях колко е голям пожарът. До този момент не бях участвал в гасенето на пожар, но влязох смело в „боя“. Помагах на професионалните пожарникари да се преборят с огъня“, разказва скромно Андриян Качанов. В допълнение на неговите думи комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН, заяви, че момчето наистина е проявило изключителна смелост и самообладание и наравно с огнеборците е действало за потушаване на пожара.

„Малко хора получават Почетния знак на областния управител. Това са личности със значим принос и заслуги към обществото. Вие сте сред тях и аз много се радвам да Ви връча почетното отличие“, каза г-жа Микова.  

19.12.2017 г.  

Създадена: 19.12.2017 г.