Областният управител и кметът на Стара Загора дадоха пресконференция след референдума за кв. "Бедечка"

Областният управител

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и областният управител Гергана Микова дадоха днес пресконференция във връзка с току що отминалия местен референдум за съдбата на кв. „Бедечка”. На брифинга присъстваха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, депутати от Старозагорския район, секретарят на Общината Делян Иванов, общински съветници.

Г-н Тодоров обяви, че на среща с премиера Бойко Борисов тази сутрин са обсъдили възможните варианти за решаване на казуса „Бедечка”, като за най-приемлив е бил приет този с обезщетяване на собствениците на имоти в „Бедечка” с равностойни терени, държавна собственост, в регулацията на града. Кметът благодари на г-жа Микова за това, че вече е предоставила списък с държавни терени в рамките на Стара Загора.  

„Според мен също това е най-добрият вариант да бъдат удовлетворени интересите на собствениците на имоти в „Бедечка”. Благодаря на правителството и на местната власт, че се опитват по най-бързия начин да решат проблема, без да го отлагат във времето. Разбирам гражданите, които не гласуваха на референдума. Може би много от тях се страхуваха, че паричното обезщетяване на собствениците на имоти в „Бедечка” би натоварило сериозно Общината финансово и това може да доведе до повишаване на местните данъци. Въпреки това смятам, че референдумът трябваше да се случи и той е израз на пряката демокрация в действие, заяви областният управител.

На пресконференцията стана ясно още, че промяната на ОУП в частта му за кв. „Бедечка” е вече е на финалната права. Предстои да бъдат определени реалните граници на зелените територии.

19.06.2017 г.

Създадена: 19.06.2017 г.
Последна редакция: 19.06.2017 г.