Областният управител и зам. областните управители присъстваха на празника по случай 110-ата годишнина на РИМ-Стара Загора

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и заместник областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев присъстваха на 30 май на празника, посветен на 110-ата годишнина от създаването на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

На тържеството в Драматичния театър г-жа Микова се обърна с приветствие към директора на музея Петър Калчев и музейните служители. „Респектиращ е поводът за Вашия празник. Повече от век в един град с хилядолетна история съществува и работи културна институция, която не само съхранява и пази неговото минало, но и изпълнява благородната мисия да възпитава в любов към род и родина поколения българи.

Безценно е разнообразието от експонати, които могат да се видят в един от най-модерните и красиви музеи не само у нас, но и в цяла Европа. За всички нас те са светини, символи, които ни карат да се чувстваме горди наследници на славна история и несъизмерима по своето богатство култура. Поклон пред всички вас – хората, които давате своя труд, енергия и професионализъм, за да се гордеем днес с нашата културна институция. Тя е емблема на древна и възкръснала от пепелта Стара Загора”, каза областният управител.

В увлекателно слово г-н Калчев разказа историята на един от най-старите музеи у нас. Празникът продължи с богата концертна програма.

По-късно в сградата на музея г-н Драчев и г-жа Чакърова присъстваха на откриването на изложба на тема „Дарени предмети разказват истории” с експонати, дарявани през годините на културната институция от родолюбиви българи.

31.05.2017 г. 

Създадена: 31.05.2017 г.
Последна редакция: 31.05.2017 г.