Областният управител и зам. областните управители присъстваха на тържествата по случай 140-ата годишнина от освобождението на Казанлък

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и зам. областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев присъстваха вчера на тържествата, посветени на 140-ата годишнина от освобождението на Казанлък.

Празникът започна с издигането на националния флаг на България на площада в центъра на града и тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Литийно шествие се отправи към девическия манастир „Въведение Богородично“. До паметника на зверски избитите в манастира 340 жертви – мъже, жени и деца, бе отсужена панихида в тяхна памет и в памет на героите, дали живота си за освобождението на града. Официалните гости и гражданите положиха венци и цветя пред монумента.

В 16 ч. на площада пред Папазовата къща се състоя възстановка „От война към мир“, в която членове на клуб „Традиция“ и артисти от казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ пресъздадоха паметния момент на започването на първите преговори за бъдещия мирен договор, подписан по-късно в Сан Стефано. На възстановката присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Емил Христов, зам.-председател на НС, депутати, областни управители, стотици граждани.

След възстановката на централния булевард се състоя тържествена заря-проверка. Г-жа Караянчева прие строя на 61-ва Стрямска бригада. Тя и кметът на Казанлък Галина Стоянова отправиха поздрав към гостите и гражданите.

9.01.2008 г.

Създадена: 09.01.2018 г.