Областният управител и зам. областният управител участваха в отбелязването на 140-ата годишнина от Джуранлийския бой

Областният управител

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова присъстваха днес на отбелязването на 140-ата годишнина от Джуранлийската и Старозагорската битка. Събитието се състоя пред Паметника на джуранлийския бой, който се намира край старозагорското село Дълбоки. На тържествения ритуал присъстваха и зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красичира Чахова, депутати, общински съветници, представителна рота от Втора механизирана бригада, жители на близките села. Гости бяха и представители на общинското ръководсво на руския град Самара, които пристигнаха в града специално за тържествата, посветени на 140-ата годишнина от боевете за Стара Загора.

Паметникът на джуранлийския бой е първият издигнат в Старозагорска област мемориал след Руско-турската Освободителна война. Изграден е със средства от руска страна. 13-метровия монумент е символ на преклонение пред подвига на българските опълченци и руските воини, паднали в епичните боеве за освобождението на България.

След слово, посветено на Джуранлийский бой и боя за Стара Загора, официалните лица поднесоха венци и цветя и сведоха глави в знак на признателност към саможертвата на героите.

28.07.2017 г. 

Създадена: 28.07.2017 г.
Последна редакция: 28.07.2017 г.