Областният управител на област Стара Загора участва в работна среща инициирана от премиера Георги Близнашки

Областният управител

Днес, Димитринка Петрунова, Областен управител на област Стара Загора участва в работна среща инициирана от премиера Георги Близнашки. Акцент на срещата бе подготовката за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. На срещата присъстваха и членовете на Централната избирателна комисия.
Областните управители отчетоха, че са съставени всички районни избирателни комисии, а за тяхната нормална работа са създадени необходимите условия.
Като основна задача при подготовката и провеждането на изборите на 5 октомври бе посочена поддръжката на добра координация между областните администрации, РИК-овете, общините и правоохранителните органи. На срещата бяха обсъдени технически проблеми, срещащи се в различните райони. Администрацията на Министерски съвет пое ангажимент да помогне логистично на местно ниво, където не може да бъде намерено решение поради обективни причини.„Нашата цел е да създадем нормални условия в страната за произвеждането на изборите, да се успокоят страстите след изминалата напрегна година", каза министър-председателят. Той апелира към областните управители да не проявяват пристрастия в работата си. Проф. Близнашки ги призова да се срещат с всички политически сили, за да имат те равни изходни позиции. „Задачата ни е да постигнем онзи краен легитимен резултат, който ще бъде приет от обществото", подчерта министър-председателят. Той обърна сериозно внимание на областните управители в посока на противодействието на купуването на гласове. „Не трябва да се правят никакви компромиси. Огнищата на местно ниво са известни, контингентът - също. Установете добро сътрудничество с правоохранителните органи, за да се пресече това явление в зародиш", препоръча той.
Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева констатира, че добрата координация на централно ниво между Министерския съвет и Комисията се наблюдава и на регионално равнище. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова даде висока оценка на подготовката на изборите до момента и посочи, че всички задачи, поставени от Изборния кодекс, са изпълнени в срок. За да се преодолеят проблемите с обработването на изборните книжа, какъвто беше случаят на последните избори, от ЦИК съобщиха, че към преброителя ще бъдат поставени изисквания за по-голям брой специалисти и повече компютри.

Създадена: 01.09.2014 г.
Последна редакция: 01.09.2014 г.