Областният управител проф. Веска Шошева и зам. областните управители Румяна Друмева и Димитър Драчев присъстваха днес на официалното откриване на Тракийски могилни гробници Хелвеция и Грифони.

Областният управител

Областният управител проф. Веска Шошева и зам. областните управители Румяна Друмева и Димитър Драчев присъстваха днес на официалното откриване на Тракийски могилни гробници Хелвеция и Грифони. Гробниците са реставрирани по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция” „Грифони”. Бенефициент на проекта е Община Казанлък, а партньор Исторически музей „Искра”, гр. Казанлък.  Финансирането е осъществено чрез безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 1 419 614,43 евро.

Чрез реализацията на Проекта е изградена нова приемна сграда – информационен център, която ще обслужва посетителите на тракийските могили „Грифони” „Хелвеция” и „Шушманец“. Построени са  постоянни защитни покрития и хидроизолация над гробниците, изграден е паркинг и зона за почивка. По този начин е повишена привлекателността на Долината на тракийските владетели и е даден равен достъп до прочутото културно наследство в нашия регион.

На реставрираните могилни гробници присъстваха кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, проф. д.и.н. Николай Овчаров и др.

20.04.2017 г.

Създадена: 20.04.2017 г.
Последна редакция: 20.04.2017 г.