В Стара Загора се проведе дискусия под надслов "Заедно срещу кризата"

$model->title_bg

Областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Красимир Червилов участваха в дискусия под надслов "Заедно срещу кризата", организирана от вестник "Стандарт" съвместно с Община Стара Загора. Във форума взеха участие и министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.-министърът на труда и социалната олитика Зорница Русинова, зам.-председателят на НС Емил Христов, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции,  Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, депутати, общински съветници и представители на бизнеса.

Основна тема на форума беше икономическата перспектива за региона и предизвикателствата, пред които е изправена Старозагорска област заради предстоящата зелена сделка. 

Емил Караниколов напомни, че сега Стара Загора трябва да избере дали да търси възможности за запазване на летището край града, или да се ориентира към изграждането на модерна голяма индустриална зона върху неговия терен. Според него в България има само два града, които разполагат с големи и атрактивни терени и това са Стара Загора и Бургас. „Бургас няма да се откажат, но вашият Общински съвет трябва да вземе крайното решение“, обясни министърът. Той заяви, че за Стара Загора и региона последствията от зелената сделка .ще бъдат сериозни и затова трябва да се търсят алтернативи за заетост.

Областният управител Гергана Микова също подчерта, че изготвянето на териториалните планове за справедлив преход на територията на три области в страната – Стара Загора, Кюстендил и Перник, в момента е приоритетна задача. Тези планове ще очертаят стратегическата рамка за управление на инвестициите по линия на Европейския фонд за справедлив преход, с оглед преодоляване на социално-икономическите ефекти от декарбонизиране на икономиката. България ще поиска от Европейския съюз 1.1 млн. лв., за да изготви териториалните планове за справедлив преход във връзка с реализацията на европейската "Зелена сделка". 

В края на дискусията бяха наградени старозагорци и старозагорски институции, които по време на пандемията от коронавирус са помогнали на обществото да се справи с кризисната ситуация. Г-жа Микова връчи награда на директора на Държавния куклен театър в града Дарин Петков. По време на извънредните мерки театърът затвори врати, но благодарение на добрата организация на неговото ръководство малките почитатели на кукленото изкуство имаха възможност да гледат онлайн любимите си постановки. 

Създадена: 2020-07-07 07:13:02
Променена: 2020-08-11 16:18:26