Зам. областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев присъстваха на откриването на гроздобера в с. Могилово

Зам. областните упра

Министър Румен Порожанов откри днес гроздобера в чирпанското село Могилово. На тържеството във винарната „Мидалидаре естейт“ присъстваха зам. областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев, председателят на старозагорския Общински съвет Таньо Брайков, представители на ръководството на Община Чирпан, на различни институции и организации от областта.

Празникът започна с тържествен водосвет за здраве и богата реколта. След него министърът на земеделието, храните и горите откъсна ритуално първата чепка грозде от лозовия масив на територията на винарната. Румен Порожанов и останалите гости разгледаха производствената база на „Мидалидаре естейт“ и се запознаха с технологичния процес на производството на вино.

Според думите на министъра, тази година у нас се очаква преработеното грозде за вино да бъде над 150 000 тона. Други 100 000 тона  ще се използват за производство на ракия. От около 50-60 000 тона ще се направи оцет.  В подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да извършат преструктуриране и разрастване на винените лозя.

Създадена: 13.09.2018 г.